niedziela, 30 stycznia 2022

MINI KĄCIK KULINARNY

 NAJPYSZNIEJSZE CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI!!!

DELIKATNY BISZKOPT, ŚMIETANKOWA PIANKA ORAZ GALARETKI Z BAKALIAMI              I OWOCAMI




      - 5 jajek

          - ¾ szklanki cukru,

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    - 2 łyżki oleju,

    - 800 ml śmietany kremówki,

    - 2 galaretki cytrynowe,

    - 2 galaretki wiśniowe,

    - 2 galaretki brzoskwiniowe,

    - 2 galaretki agrestowe,

    - garść migdałów,

    - 100 g orzechów włoskich,

    - 80 g rodzynek, brzoskwinie z puszki.



Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, a potem po 1 żółtku. Dolewamy olej, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  2. Masę delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

  3. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zaczną lekko tężeć. To samo robimy z galaretkami agrestowymi.

  4. W czasie, gdy żółta galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy 400 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru. Mieszamy z galaretką i wylewamy na schłodzony biszkopt.

  5. Na masie rozkładamy grubo pokrojone orzechy i migdały oraz sparzone rodzynki. Wylewamy na nie tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

  6. Następnie w ten sam sposób przygotowujemy galaretki brzoskwiniowe i wiśniowe. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i masę rozprowadzamy na cieście.

Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto odstawiamy najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz