NAJPYSZNIEJSZE CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI!!!
DELIKATNY BISZKOPT, ŚMIETANKOWA PIANKA ORAZ GALARETKI Z BAKALIAMI I OWOCAMI
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 800 ml śmietany kremówki,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 galaretki wiśniowe,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- 2 galaretki agrestowe,
- garść migdałów,
- 100 g orzechów włoskich,
- 80 g rodzynek, brzoskwinie z puszki.
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, a potem po 1 żółtku. Dolewamy olej, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy w dużej blasze w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do momentu, aż zaczną lekko tężeć. To samo robimy z galaretkami agrestowymi.
W czasie, gdy żółta galaretka powoli zaczyna tężeć, ubijamy 400 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru. Mieszamy z galaretką i wylewamy na schłodzony biszkopt.
Na masie rozkładamy grubo pokrojone orzechy i migdały oraz sparzone rodzynki. Wylewamy na nie tężejącą zieloną galaretkę. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Następnie w ten sam sposób przygotowujemy galaretki brzoskwiniowe i wiśniowe. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową i masę rozprowadzamy na cieście.
Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto odstawiamy najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz