KARNAWAŁOWE FAWORKI ASI MRYCZKO!
Składniki
ok. 1i 1/2 szklanki mąki
3 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany – ja daję troszkę więcej
1 łyżka 6% octu – ja daję 1 łyżkę spirytusu
szczypta soli
1/2 kg smalcu
cukier puder
cukier waniliowy
ja dodaję olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy lub startą skórkę
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka i śmietanę, lekko rozrobić nożem i wlać ocet lub spirytus, (uważając aby nie wlać go bezpośrednio na żółtka.) Zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Kilkakrotnie pobić wałkiem składając na pół aż wystąpią pęcherzyki. Podzielić ciasto na połowę i cienko rozwałkować. Kroić nożem lub radełkiem na romby 10x3 cm. Każdy romb naciąć wzdłuż pośrodku i przewlekać przez to przecięcie jeden koniec rombu formując faworki. Smażyć partiami z obu stron na silnie rozgrzanym smalcu. Ja smażę – połowa oleju, połowa smalcu - w płaskim rondlu. Wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć tłuszcz. Posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub samum pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz