Racuchy z jabłkami na kefirze, bez drożdży (przepis z facebooka)
Składniki:
Kefir 2.5% - 300 ml
Sól – 0.2 łyżeczki
Cukier – 2 łyżki
Cukier waniliowy – 0.5 łyżeczki
Soda – 1 łyżeczka
Mąka – 250 g (+/- 30 g)
Olej roślinny – 2 łyżki
Jabłka (obrane) – 100 g
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wlej trzysta mililitrów kefiru 2.5% o temperaturze pokojowej, następnie wsyp dwie łyżki cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego, jedną piątą łyżeczki soli, jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Do miski z płynną mieszanką przesiej dwieście pięćdziesiąt gramów mąki pszennej pełnoziarnistej, następnie dobrze wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto o pożądanej konsystencji.
Sto gramów jabłek pokrojonych w kostkę wrzuć do miski z ciastem, następnie wymieszaj wszystkie składniki razem i równomiernie rozprowadź pokrojone w kostkę jabłka.
Postaw patelnię, najlepiej z grubym dnem, następnie wlej do niej dwie łyżki oleju roślinnego i rozgrzej na dużym ogniu, po czym łyżką wykładaj przygotowane ciasto na patelnię formując racuchy.
Smaż racuchy z jednej strony na średnim ogniu na złoty kolor, następnie odwróć je na drugą stronę, przykryj patelnię i smaż z drugiej strony, aż powstanie złota skórka.
Gotowe racuchy z jabłkami można podawać.
Pyszne, łatwe w przygotowaniu racuchy z jabłkami na kefirze zrobione w domu! Życzę wszystkim smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz