poniedziałek, 10 lutego 2020

KĄCIK KULINARNY - PYSZNE PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY!



PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY

SKŁADNIKI:
300 gram kapusty kiszonej 
1 marchewka 
1 jajo 
¾ szklanki mleka 
1 szklanka mąki 
olej 
sól 
pieprz 
majeranek

SOS:
3 łyżki kwaśnej śmietany 
3 łyżeczki majonezu 
2 ząbki czosnku 
garść koperku

WYKONANIE:
Kapustę należy dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew następnie ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy do przegryzienia.
Do miski wlać mleko, dodać jajko i wsypać mąkę. Wszystko dobrze zmiksować na jednolite ciasto, następnie wrzucić do niego kapustę i marchew. Do smaku dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz swoje ulubione przyprawy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim placki do zarumienienia.
Można je zjeść same, z ketchupem lub śmietaną albo ze  sosem czosnkowym: po prostu mieszamy wszystkie wyżej wymienione składniki z niewielką ilością wody (1/2 łyżki) i odstawiamy na chwilę do lodówki.


S M A C Z N E G O !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz