PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
300 gram kapusty kiszonej
1 marchewka
1 jajo
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki
olej
sól
pieprz
majeranek
SOS:
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
garść koperku
WYKONANIE:
Kapustę należy dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew następnie ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Odstawiamy do przegryzienia.
Do miski wlać mleko, dodać jajko i wsypać mąkę. Wszystko dobrze zmiksować na jednolite ciasto, następnie wrzucić do niego kapustę i marchew. Do smaku dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz swoje ulubione przyprawy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim placki do zarumienienia.
Można je zjeść same, z ketchupem lub śmietaną albo ze sosem czosnkowym: po prostu mieszamy wszystkie wyżej wymienione składniki z niewielką ilością wody (1/2 łyżki) i odstawiamy na chwilę do lodówki.
S M A C Z N E G O !
S M A C Z N E G O !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz