sobota, 8 lutego 2020

KĄCIK KULINARNY - MUFFINKI i PYSZNE ŚNIADANIE!

Dziś 2 przepisy: MUFFINKI i OWSIANKA NA PŁASKI BRZUSZEK I ZLIKWIDOWANIE "boczków"!

MUFFINKI

SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej,
100 g cukru, 
2 jajka,
150 ml mleka, 
100 ml oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g czekolady ulubionej.

PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajka. Składniki z obu misek mieszamy ze sobą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do foremek. Na końcu wkładamy po kostce czekolady. Muffinki pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka.
Upieczone posypujemy cukrem pudrem.


OWSIANKA Z NASIONAMI CHIA NA PŁASKI BRZUSZEK i ZLIKWIDOWANIE "BOCZKÓW"

SKŁADNIKI:
500 ml wody, 
1 szklanka płatków owsianych, 
ziarenka wanilii, 
1 łyżeczka cynamonu w proszku, 
1 łyżka miodu, 
szczypta soli, 
4 łyżki nasion chia.

PRZYGOTOWANIE
W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cynamonem. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj płatki, gotuj je do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij owsiankę z ognia i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie dodaj sól, miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp całość nasionami chia. Owsiankę możesz też udekorować owocami i orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz