wtorek, 11 lutego 2020

KĄCIK KULINARNY- CIASTECZKA OWSIANE I OWSIANKA!

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym - 3 składniki

SKŁADNIKI:
100 g masła orzechowego 
3 łyżki miodu 
200 g płatków owsianych górskich

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180º C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masło orzechowe wymieszać z miodem. Następnie dodać płatki owsiane i wszystko razem dobrze połączyć. Mokrymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce do pieczenia i rozpłaszczyć. Wstawić do piekarnika, piec około 15 minut.


Owsianka z masłem orzechowym i jabłkami - 5 składników

SKŁADNIKI::
200 g płatków owsianych górskich 
cynamon 
3 kwaśne jabłka 
miód 
masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Razem z odrobiną cynamonu, łyżką miodu i kilkoma łyżkami wody podprażyć w rondelku, aż będą miękkie, ale żeby się nie rozleciały. Płatki owsiane zalać wodą, dodać trochę cynamonu i łyżkę masła orzechowego i gotować na wolnym ogniu, aż płatki będą miękkie. Masło orzechowe wymieszać z odrobiną wody i miodu żeby nabrało kremowej konsystencji i razem z podprażonymi jabłkami podawać na owsiance.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz