SKŁADNIKI
* 3 szklanki mąki (przesianej)
* 3 łyżki oleju kujawskiego
* 1 kostka drożdży
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 1 jajo
* szczypta soli
WYKONANIE
Drożdże z cukrem, solą i pół szklanki ciepłego mleka - postawić żeby wyrosło.
Dodajemy mąkę, jajo, olej i resztę mleka. Rozrabiamy mikserem i zostawiamy do wyrośnięcia.
Na dużej blaszce kładziemy papier i rozwałkujemy ciasto. Smarujemy keczupem i dajemy starty na dużych oczkach ser a następnie dajemy inne składniki (mogą być: oliwki, suszone pomidory, salami, szynka, pieczarki duszone z cebulką, papryka... a na wierzch plasterki sera.) Pieczemy 25-30 minut.
ROLADA Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
- Opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- łyżeczka masła
- 2 serki ALMETE (1 czosnkowy i 1 śmietankowy)
- 30 dag łososia wędzonego (plastry)
SPOSÓB WYKONANIA:
Rozmrozić szpinak i odsączyć go.
Masło roztopić, dodać szpinak, czosnek, sól, pieprz (jeszcze
przez 3 min mieszać). Białka ubić, a żółtka dodać do
ostudzonego szpinaku. Potem dodać pianę i wymieszać.
Następnie na blasze z kuchenki dajemy
papier do pieczenia (brązowy). Wyłożyć szpinak na ¾ powierzchni
cienko i piec 15 minut w 190 stopniach. Wyciągnąć i zwinąć z
papierem w roladę i czekać aż wystygnie. Chłodną (nie zimną)
rozwinąć z papieru, rozsmarować serek i położyć plastry łososia
i zwinąć dość ciasno (bez papieru) w roladę. Na koniec rozwinąć
folię spożywczą (przeźroczystą) i zwinąć mocno jak CUKIEREK –
dobrze zakręcić boki i włożyć do lodówki.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz