środa, 15 stycznia 2020

KĄCIK KULINARNY - PULCHNA PIZZA ASI i ROLADA Z ŁOSOSIEM!

PULCHNA PIZZA


SKŁADNIKI
*  3 szklanki mąki (przesianej)
* 3 łyżki oleju kujawskiego
* 1 kostka drożdży
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 1 jajo
* szczypta soli

WYKONANIE
Drożdże z cukrem, solą i pół szklanki ciepłego mleka - postawić żeby wyrosło.
Dodajemy mąkę, jajo, olej i resztę mleka. Rozrabiamy mikserem i zostawiamy do wyrośnięcia.
Na dużej blaszce kładziemy papier i rozwałkujemy ciasto. Smarujemy keczupem i dajemy starty na dużych oczkach ser a następnie  dajemy inne składniki (mogą być: oliwki, suszone pomidory, salami, szynka, pieczarki duszone z cebulką, papryka... a na wierzch plasterki sera.) Pieczemy 25-30 minut.



ROLADA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:
  1. Opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 4 jajka
  4. łyżeczka masła
  5. 2 serki ALMETE (1 czosnkowy i 1 śmietankowy)
  6. 30 dag łososia wędzonego (plastry)
SPOSÓB WYKONANIA:
Rozmrozić szpinak i odsączyć go. Masło roztopić, dodać szpinak, czosnek, sól, pieprz (jeszcze przez 3 min mieszać). Białka ubić, a żółtka dodać do ostudzonego szpinaku. Potem dodać pianę i wymieszać.
Następnie na blasze z kuchenki dajemy papier do pieczenia (brązowy). Wyłożyć szpinak na ¾ powierzchni cienko i piec 15 minut w 190 stopniach. Wyciągnąć i zwinąć z papierem w roladę i czekać aż wystygnie. Chłodną (nie zimną) rozwinąć z papieru, rozsmarować serek i położyć plastry łososia i zwinąć dość ciasno (bez papieru) w roladę. Na koniec rozwinąć folię spożywczą (przeźroczystą) i zwinąć mocno jak CUKIEREK – dobrze zakręcić boki i włożyć do lodówki.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz