sobota, 18 stycznia 2020

KĄCIK KULINARNY - ZUPA CZOSNKOWA

Dziś w kąciku kulinarnym pyszna zupa czosnkowa!

ZUPA CZOSNKOWA
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 40 minut
Ilość porcji: 2200 ml zupy

Kaloryczność kcal: 120 w 100 ml zupy

SKŁADNIKI:
2 główki czosnku - 110 g
1 kg ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 mniejsze cebule - 240 g
1 opakowanie serka mascarpone - 250 g
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki delikatnej oliwy
przyprawy i zioła: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku

PRZEPIS:
Krem z czosnku szykuję w jednym garnku, więc i cebulkę na maśle i oliwie podsmażam w garnku.
W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop dwie łyżki masła, najlepiej klarowanego. Wlej też dwie łyżki delikatnej oliwy z oliwek (może być również olej z pestek winogron lub olej ryżowy). Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz sięgnąć po zwykłą cebulę lub po delikatniejszą cebulę cukrową.
Do garnka dodaję poszatkowaną cebulę i podsmażam dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Garnka nie przykrywam przykrywką a cebulkę mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.
Po 10 minutach podsmażania wlej do garnka litr (cztery szklanki) bulionu warzywnego lub drobiowego. Dodaj też obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Zupę przykryj przykrywką. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę przez 15 minut
W trakcie gotowania zupy obierz z dwóch główek wszystkie ząbki czosnku. Po obraniu wyszło mi równo 95 gramów ząbków czosnku. Gotowe ząbki możesz przekroić na pół lub w całości dodać do zupy (po 15 minutach gotowania się wywaru z ziemniakami).

Zamieszaj zupę i ponownie przykryj przykrywką. Gotuj ją na małej mocy palnika przez 10 minut.
Na koniec dodaj małe opakowanie serka mascarpone (250 gramów) oraz przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku. Wymieszaj zupę i gotuj ostatnie minuty (nie dłużej niż pięć minut) bez przykrywki.

Porada: Zamiast serka mascarpone można też zetrzeć do zupy 150 gramów dobrej jakości żółtego sera oraz wlać 100 ml słodkiej śmietanki 30 %. Dobrze sprawdzi się też serek topiony śmietankowy lub też serek topiony z szynką lub ziołami.


S M A C Z N E G O!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz