niedziela, 26 stycznia 2020

KĄCIK KULINARNY - KOTLECIKI NA RÓŻNE SPOSOBY!!!


PRZEPISY  Z "DZIEŃ DOBRY TVN" - 26 I 2020 r

Kotleciki z kapusty z włoskim sosem

Składniki:
500 g kapusty białej
1 czerstwa kajzerka
1 jajo
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 mała cebula
olej
1/2 pęczka koperku
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek naci pietruszki
mleko
bułka tarta

Sos: 
1 puszka pomidorów
1 mała marchew
1 małą cebula
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
duża szczypta cukru
oliwa

Przygotowanie:
Kajzerkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Na sos, kroimy marchew, seler i cebulę w podobnej wielkości małą kosteczkę. Na dobrze rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy warzywa, ale nie rumienimy ich, powinny zmięknąć i się zeszklić. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Dokładnie odsączamy podgotowaną kapustę i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z mocno odciśniętą bułką wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju, i dodajemy do masy. Do całości dodajemy jajo, poszatkowany drobno koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym.

Kotlety ziemniaczane z porem i marchewką

Składniki:
750 g ziemniaków mączystych
1/2 pora
1 średnia marchewka
2 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej
300 g panko lub bułki tartej
sól
pieprz
szczypta kuminu
olej do smażenia
200 g wędzonego łososia
pęczek koperku
jogurt grecki (gęsty)
1 ząbek czosnku
1-2 czubate łyżki majonezu

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, najlepiej zrobić to dzień wcześniej i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Ewentualnie gotujemy w mundurkach, obieramy, przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do wystudzenia. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i krótko blanszujemy aż lekko zmięknie, por kroimy w półplasterki i przesmażamy krótko na oliwie, aż zmięknie, ale się nie zarumieni. Ziemniaki łączymy z marchewką i porem. Dodajemy jaja i mąkę, i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy delikatnie. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotlety i panierujemy je najlepiej w panko. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rumiane kotlety. Podajemy z plastrami łososia, gałązkami koperku oraz z jogurtem wymieszanym z majonezem, poszatkowanym koperkiem i doprawionym solą i pieprzem.

Jajeczne kotlety z brokułami i chili

Składniki:
5 jaj ugotowanych na twardo
1 jajo surowe
sól
pieprz
1/2 łyżeczki chili w płatkach
1 łyżeczka marynowanego, zielonego pieprzu
1 szklanka różyczek brokułu
bułka tarta
olej do smażenia
szczypiorek drobny
Do podania:
roszponka
kolorowe pomidory koktajlowe
1 czerwona cebula
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu
oliwa
sól
pieprz
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Brokuły krótko blanszujemy w osolonym wrzątku, mają zachować kolor i jędrność, nie powinny się rozgotować. Jaja gotujemy i obieramy. Rozgniatamy widelcem lub szatkujemy drobno jaja i brokuły. Dodajemy do masy jajko surowe, pokrojony drobno szczypior i rozgnieciony i pokrojony zielony pieprz. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kulki, dwa razy większe od orzecha włoskiego, spłaszczamy je, panierujemy w bułce tartej. Odkładamy na talerz i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Mieszamy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, powoli wlewamy oliwę i ciągle mieszamy aż uzyskamy gęsty dressing. Na talerzu układamy roszponkę, pokrojone pomidorki koktajlowe, paski cebuli czerwonej i skrapiamy dressingiem, układamy rumiane kotlety jajeczne i serwujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz