"PIECZARKI A LA FLACZKI"
OBIAD
Liczba porcji: 4 , przybliżona wartość odżywcza 1 porcji: 175 kcal
Boczniaki
100 g boczniaków
1 łyżka sosu sojowego
1 cytryna
Warzywa
1/2 korzenia selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Pieczarki
500 g pieczarek
2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 łyżki majeranku
1 i 1/2 litra wody lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 szczypta gałki muszkatołowej
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
WYKONANIE
Boczniaki rwiemy na mniejsze kawałki. Marynujemy je w sosie sojowym i soku z cytryny.
Warzywa korzeniowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w poprzek na kawałki, a następnie w cienkie paseczki, czosnek w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy olej. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Podsmażamy. Dodajemy warzywa i boczniaki i dusimy.
Pieczarki kroimy w plastry. Na osobną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pieczarki doprawiamy majerankiem i smażymy na złoty kolor. Kiedy warzywa lekko się podduszą, dodajemy do nich zezłocone pieczarki. Zalewamy całość wodą lub bulionem warzywnym. (wskazany bulion). Dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Zamiast boczniaków mogą być brązowe pieczarki!
MIŁEGO GOTOWANIA i SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz