wtorek, 28 stycznia 2020

KĄCIK KULINARNY - DZIŚ NA SŁODKO!


1. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CUKREM!

SKŁADNIKI:
60 dag mąki
40 dag palmy
2 żółtka (białka zachować)
¾ szklanki dobrej gęstej śmietany

WYKONANIE:
Mąkę, żółtka i margarynę wysiekać nożem. Dodać śmietanę i zarobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na noc włożyć do lodówki.
Następnego dnia podzielić na mniejsze części, rozwałkować każdą i wycinać foremką ciastka. Każde moczyć najpierw w białku a potem w cukrze i kłaść na blaszkę. Piec na złoty kolor.

2. PRZEPIS NA RURKI

Składniki
½ kg mąki
1 jajko
kostka margaryny
½ szklanki gęstej śmietany 30%
margaryna palma

Wykonanie

Mąkę, jajko i margarynę dobrze posiekać nożem. Dodać śmietanę, zarobić ciasto i odstawić na noc do lodówki. Wałkować cienko jak na makaron, pokroić w pasy – szerokości rurek i nawijać na nie. Piec na złoty kolor.

KREM

Składniki
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki kartoflanej
2 kostki masła

Wykonanie
Z mleka odlać ½ szklanki, dodać do niego mąkę kartoflaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozrobioną mąkę z mlekiem i zagotować. Wystudzić krem. Masło utrzeć w malakserze, dodawać po łyżce zimnego kremu i ucierać. Kremem napełnić rurki.



3. PRZEPISY NA PIERNIK I  PIERNICZKI


* PIERNIK I (łatwiejszy)
Składniki
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
- 5 jajek
- ¾ miodu płynnego
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki śmietany 18%
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
-1 kopiasta łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- przyprawa do piernika

WYKONANIE
Jajka ubić z cukrem, dodać miód, olej i śmietanę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Piec 50 minut w 180 stopniach

* PIERNIK II 

SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki tortowej
- szklanka cukru
- szklanka miodu płynnego( sztuczny firmy „ORZECH”)
- 1 szklanka mocnej herbaty (5 torebek „LIPTON” ) – ostudzić
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika

WYKONANIE:
Białka ubić, dodawać cukier i żółtka. Ubijając po trochę wlewać pozostałe składniki. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą i dodać do ubitych składników, wymieszać dobrze. Piernik przełożyć powidłem i masą.
MASA
Kostkę masła ucierać, dodając 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki śmietany i sok z 1 cytryny.

* PIERNICZKI I
Składniki:
- 500g mąki
- 200g płynnego miodu
- 200g cukru pudru
- 120g masła
- 10g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Mąkę mieszam z proszkiem. Na środku robię wgłębienie, wlewam miód. Dodaję przyprawę, cukier puder, masło i jajko. Zagniatam ciasto jak na pierogi. Wyrabiam aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto rozwałkowuję, wykrawam pierniczki, piekę ok. 10 minut w 180 stopniach.
LUKIER – Do szklanki pudru dodaję mleko i ucieram na gładką masę i smaruję pierniczki!

* PIERNICZKI II
SKŁADNIKI:
- 250g miodu
250g masła
- 150g cukru
- jajko
- 600g mąki
- mała torebka proszku do pieczenia
- 50g kakao
- przyprawa do pieników
- 150g cukru pudru
- białko
- ½ cytryny
WYKONANIE:
Miód rozpuszczam z masłem i cukrem, studzimy, mieszamy z jajkiem. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do pierników, masę miodową – zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego foremką. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Dekorujemy lukrem.


UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz