1. PRZEPIS NA
CIASTECZKA Z CUKREM!
SKŁADNIKI:
60 dag mąki
40 dag palmy
2 żółtka
(białka zachować)
¾ szklanki
dobrej gęstej śmietany
WYKONANIE:
Mąkę,
żółtka i margarynę wysiekać nożem. Dodać śmietanę
i zarobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na noc włożyć
do lodówki.
Następnego
dnia podzielić na mniejsze części, rozwałkować każdą i wycinać
foremką ciastka. Każde moczyć najpierw w białku a
potem w cukrze i kłaść na blaszkę. Piec na złoty kolor.
2. PRZEPIS NA RURKI
Składniki
3. PRZEPISY NA PIERNIK I PIERNICZKI
Składniki
½ kg mąki
1 jajko
kostka margaryny
½ szklanki gęstej śmietany 30%
margaryna palma
Wykonanie
Mąkę, jajko i margarynę dobrze
posiekać nożem. Dodać śmietanę, zarobić ciasto i odstawić na
noc do lodówki. Wałkować cienko jak na makaron, pokroić w pasy –
szerokości rurek i nawijać na nie. Piec na złoty kolor.
KREM
Składniki
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki kartoflanej
2 kostki masła
Wykonanie
Z mleka odlać ½ szklanki, dodać do niego mąkę
kartoflaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozrobioną mąkę z mlekiem i
zagotować. Wystudzić krem. Masło utrzeć w malakserze, dodawać po
łyżce zimnego kremu i ucierać. Kremem napełnić rurki.3. PRZEPISY NA PIERNIK I PIERNICZKI
* PIERNIK I (łatwiejszy)
Składniki
-3 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
- 5 jajek
- ¾ miodu płynnego
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki śmietany
18%
- 1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia
-1 kopiasta łyżeczka
sody
- 2 łyżki kakao
- przyprawa do piernika
WYKONANIE
Jajka ubić z cukrem,
dodać miód, olej i śmietanę. Następnie dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem i sodą. Piec 50 minut w 180 stopniach
* PIERNIK II
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
tortowej
- szklanka cukru
- szklanka miodu płynnego(
sztuczny firmy „ORZECH”)
- 1 szklanka mocnej
herbaty (5 torebek „LIPTON” ) – ostudzić
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
WYKONANIE:
Białka ubić, dodawać
cukier i żółtka. Ubijając po trochę wlewać pozostałe
składniki. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą i dodać do
ubitych składników, wymieszać dobrze. Piernik przełożyć
powidłem i masą.
MASA
Kostkę masła ucierać,
dodając 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki śmietany i sok z 1
cytryny.
* PIERNICZKI I
Składniki:
- 500g mąki
- 200g płynnego miodu
- 200g cukru pudru
- 120g masła
- 10g proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do
piernika
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
WYKONANIE:
Mąkę mieszam z
proszkiem. Na środku robię wgłębienie, wlewam miód. Dodaję
przyprawę, cukier puder, masło i jajko. Zagniatam ciasto jak na
pierogi. Wyrabiam aż będzie gładkie i jednolite.
Ciasto rozwałkowuję,
wykrawam pierniczki, piekę ok. 10 minut w 180 stopniach.
LUKIER –
Do szklanki pudru dodaję mleko i ucieram na gładką masę i smaruję
pierniczki!
* PIERNICZKI II
SKŁADNIKI:
- 250g miodu
250g masła
- 150g cukru
- jajko
- 600g mąki
- mała torebka proszku do
pieczenia
- 50g kakao
- przyprawa do pieników
- 150g cukru pudru
- białko
- ½ cytryny
WYKONANIE:
Miód rozpuszczam z masłem
i cukrem, studzimy, mieszamy z jajkiem. Do mąki dodajemy proszek do
pieczenia, kakao, przyprawę do pierników, masę miodową –
zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy, wycinamy z niego foremką. Pieczemy ok. 15 minut w
180 stopniach. Dekorujemy lukrem.
UDANYCH WYPIEKÓW I
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz