niedziela, 20 lutego 2022

MINI KĄCIK KULINARNY - SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ I KRUSZONKĄ!


SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ I KRUSZONKĄ


Składniki:

na dużą tortownicę o średnicy 28 cm 

kruche ciasto:

450 g mąki pszennej

300 g masła, schłodzonego z lodówki

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

szczypta soli

prażone jabłka:

1, 2 kg kwaśnych jabłek 

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka masła

sok z 1/2 cytryny

beza:

5 białek

1 i 1/3 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

2 łyżki bułki tartej 

Przygotowanie: 

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, żółtka oraz schłodzone masło, pokrojone w mniejsze kawałki. Całość wyrób na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Tak przygotowane ciasto owiń w folię i włóż na 45 minut do zamrażarki.

W tym czasie jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w drobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzej masło, przełóż jabłka i od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do jabłek dodaj cukier puder oraz cynamon, wymieszaj. Duś całość przez kilka minut na średniej mocy palnika. Jabłka powinny lekko zmięknąć, a nadmiar soku odparować.

Schłodzone kruche ciasto wyjmij z zamrażarki i podziel na dwie części (60% i 40%). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na spód formy. Za pomocą dłoni dociśnij ciasto, tworząc równą warstwę.
Kruche ciasto posyp bułką tartą, następnie wyłóż warstwę jabłek. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywno, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa będzie lśniąca. Do ubitych białej dodaj mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszaj i wyłóż całość na białka. Na wierzch ciasta ułóż kruszonkę (pozostałą część ciasta startą również na tarce o grubych oczkach).
Szarlotkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60 minut. Jeżeli kruszonka będzie zbyt szybko rumienić się, przykryj całość folią aluminiową i kontynuuj pieczenie pod przykryciem.
Ciasto po upieczeniu pozostaw do lekkiego przestygnięcia, oprósz cukrem pudrem i gotow
e.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz