Na ok. 18 – 20 sztuk
30 dkg, mąki pszennej.
1,5 łyżeczki suszonych drożdży, instant,
1/4 łyżeczki soli,
30 dkg. obranych, dojrzałych bananów (u mnie wyszły prawie 4 szt.)
3 łyżki mąki pszennej (do bananów)
1 całe jajko,
4,5 dkg. miękkiego masła lub margaryny,
cukier puder do oprószenia,
olej do smażenia,
Banany pokroić na kawałki i zblendować na jednolitą masę.
Przełożyć do rondelka najlepiej z grubszym dnem.
Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Masę podgrzać na małym ogniu często mieszając do momentu aż zgęstnieje (nie gotować) Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mąkę, suszone drożdże i sól przesiać do miski. Przełożyć do nich masę bananową, wbić jajko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać . Ja na początku mieszałam mikserem, a kiedy uzyskałam coś w rodzaju grubej kruszonki, dalej ciasto wyrabiałam ręką. aż ciasto zrobiło się gładkie i elastyczne. Gotowe wyłożyć je na stolnicę lekko podsypaną mąką i chwile powyrabiać.
Następnie dodać masło i zagniatać, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty a ciasto będzie lśniące i gładkie. Nie należy przerażać się kiedy na początku po dodaniu masła ciasto przez chwilę stanie się mokre i kleiste. Można wtedy dodatkowo jeszcze raz posypać mąką, ale naprawdę odrobinę i dalej zagniatać, nawet ok 10 min,
… do momentu gdy ciasto będzie elastyczne, “pozbiera” wszystko ze stolnicy i z rąk – ręce będą prawie czyste :)
Wtedy włożyć go do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ja wcześniej nagrzewam piekarnik na ok. 30 – 50 stopni wkładam miskę z ciastem na kratkę i zostawiam uchylone drzwiczki piekarnika. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość (ok. – 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Wycinać krążki szklanką., a środek nakrętką od butelki
Kawałki pozostałego ciasta zagnieść razem w całość, ponownie rozwałkować i wycinać kolejne oponki.
U mnie udało się 20 szt. co prawda 2 ostatnie były nieco cieńsze, ale nie szkodzi,… po usmażeniu też pyszne
Rozgrzać olej. Wrzucić kawałek ciasta, jeśli wypłynie i się zarumieni można smażyć oponki.
Wkładać partiami po 3 – 4 szt. w zależności od szerokości naczynia.
Po zanurzeniu do oleju oponki opadną na dno, jednak po chwili powinny wypłynąć i zwiększyć objętość.
Smażyć z każdej strony na rumiano.
Usmażone odkładać na papierowy ręcznik.
Po przestudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz