piątek, 21 stycznia 2022

MINI KĄCIK KULINARNY - CZEKOLADOWE CIASTECZKA NA POPRAWĘ HUMORU!

 CZEKOLADOWE CIASTECZKA!


Pyszne, mocno czekoladowe ciastka w zdrowszej wersji bez glutenu, jajek i bez środków spulchniających (jak proszek do pieczenia, czy soda). Można zrezygnować również z cukru i zastąpić go ksylitolem, a czekoladę wybrać bez cukru. Ciastka są bardzo smaczne i mocno kruche.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 100 g czekolady gorzkiej

  • 2 łyżki kakao

  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

  • 50 g cukru (lub ksylitolu)

  • 100 g mąki gryczanej

  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych

  • 50 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy

Do dekoracji:

  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać na kawałki.

  2. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę.

Rękami odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczyć i ewentualnie brzegi zaokrąglić dłonią. (Odstępy nie muszą być duże. Ciasteczka nie rosną za dużo).

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 18 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić na blasze do ostygnięcia.

Czekoladę do dekoracji połamać (lub posiekać) i roztopić w kąpieli wodnej. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskając czekoladę ozdobić ciastka. Pozostawić, aby czekolada zastygła. Przechowywać w szczelnej puszce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz