wtorek, 21 grudnia 2021

KĄCIK KULINARNY!


Prosty w przygotowaniu pyszny placek, który sprawdzi się na wiele okazji             ze strony: https://www.urwiswakcji.pl/.../babciny-placek-na-wiele...


Składniki:
biszkopt:

  • 5 dużych jaj

  • 15 dag cukru

  • 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 mąki tortowej)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

masa z jabłek:

  • ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę

  • ok. 200 ml wody

  • 2 galaretki np. cytrynowe

masa orzechowa:

  • 25 dag zmielonych orzechów

  • 25 dag cukru pudru (można dać mniej)

  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%

  • wanilia

dodatkowo - polewa:

  • 8 dag masła

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka wody

szklanka=250 ml

Forma o wymiarach 24cm x 24 cm  

                                                                                                                                                        Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części.

Masa z jabłek: Jabłka przekładamy do garnka, dolewamy wody i smażymy na małym ogniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączamy grzanie i do gorącej masy wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odkładamy do wystudzenia.

Masa orzechowa: Orzechy sparzamy mlekiem - zalewamy ok. 5 łyżkami zagotowanego mleka i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, jeszcze w trakcie ubijania dodajemy sukcesywnie orzechy, wanilię - całość miksujemy.

Polewa: Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zestawiamy z ognia.

Złożenie placka: Na biszkopt wylewamy przestygniętą masę z jabłek i wkładamy do lodówki aż masa zgęstnieje. Następnie na masę z jabłek wykładamy masę orzechową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Placek można dodatkowo polać przygotowaną polewą 

                                                                                   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz