KREM BROKUŁOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I ORZESZKAMI NERKOWCA
SKŁADNIKI:
brokuły,
cebula
czosnek
suszone pomidory
orzeszki nerkowca
świeża bazylia
kumin
imbir
goździki
masło klarowane
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucamy 3 goździki, 3 plasterki imbiru, ½ łyżeczki kuminu, pokrojoną w kostkę cebulę, 2 ząbki posiekanego świeżego czosnku i umyte brokuły w różyczkach. Jeżeli pragniemy, aby nasz krem jeszcze bardziej rozgrzewał i był pikantniejszy, możemy dodać szczyptę chili. Wszystko razem delikatnie podsmażamy, mieszając i zalewamy wodą powyżej zawartości garnka. Gotujemy aż brokuły będą miękkie, zazwyczaj do 10 minut. Po ugotowaniu doprawiamy solą świeżo mielonym pieprzem, blendujemy. Jeżeli nasza zupa jest za gęsta, dodajemy w czasie blendowania ciepłą przegotowaną wodę. Podajemy z suszonymi pomidorami, prażonymi orzeszkami nerkowca, świeżą bazylią i odrobiną oliwy.
MAKARON Z CUKINIĄ, BOCZNIAKAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ LUB Z ZIELONĄ PIETRUSZKĄ
SKŁADNIKI:
makaron-najczęściej orkiszowy
cukinia
oliwki
boczniaki
cebula
tofu wędzone ekologiczne
pomidorki cherry
świeża bazylia lub zielona pietruszka
pestki słonecznika
masło klarowanego
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprzem
WYKONANIE:
W garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy boczniaki oraz cukinię pokrojoną w kostkę, smażąc, dodajemy świeżo mielonego pieprzu i soli. Pod koniec smażenia kiedy zdrowe grzyby będą miękkie i brązowe, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i tofu. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę podsmażamy. Kiedy makaron będzie gotowy przekładamy go do naszej pachnącej patelni, dodajemy pokrojone oliwki, pomidorki, doprawiamy pestkami słonecznika, najlepiej uprażonymi wcześniej na maśle klarowanym. Na koniec dodajemy oliwę, sól, świeżo mielony pieprz i świeżą bazylię (lub pietruszkę), która jest naturalnym źródłem witamin i minerałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz