MAZUREK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
* 50 dag mąki
* 25 dag masła lub margaryny palma
* 20 dag cukru pudru
* 2 jaja
* łyżka proszku do pieczenia
* łyżka kakao
* szklanka mleka
* 5 łyżek marmolady
* bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
* kieliszek rumu (niekoniecznie)
WYKONANIE:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden placek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą a następnie wyłożyć masę z bakaliami. Oblać czekoladą lub lukrem. Udekorować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz