poniedziałek, 16 grudnia 2024

MINI KĄCIK KULINARNY - PIERNICZKI

 

MIĘKKIE PIERNICZKI

Składniki

1 kg mąki
1 szklanka cukru
50 g przyprawy do piernika
2,5 łyżeczki sody
250 g miodu
250 g masła
4 jajka

Jak zrobić miękkie pierniki świąteczne?

Wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną mieszamy w dużej misce. Masło roztapiamy na małym ogniu razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masło i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Ciasto na pierniczki wyrabiamy rękami lub w stojącym mikserze aż do uzyskania jednolitej masy. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto można rozwałkować również wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Warto również pamiętać, żeby kawałek ciasta, którego akurat nie używamy zawsze przykryć ściereczką lub zawinąć w folię. W ten sposób ciasto nie będzie się dodatkowo wysuszać.

W trakcie wycinania pierniczków nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone foremkami ciasteczka.


UWAGA DLA ĆWICZĄCYCH!

Ostatnie ćwiczenia z Panem Wojtkiem w tym roku - czwartek, godz

 12.15. A po ćwiczeniach krótkie spotkanie przedświąteczne.

 Postarajmy się przyjść. Zapraszamy!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz