sobota, 30 grudnia 2023

MINI KĄCIK KULINARNY!

 

ORZECHOWE CAŁUSKI NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ!


Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych Bakal

  • 200 g mąki pszennej

  • 200 g masła klasycznego Lurpak

  • 130 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka Pasty waniliowej Dr. Oetkera

  • szczypta soli

  • 70 g czekolady ciemnej 811 Callebaut

  • chilli w płatkach

  • 1 łyżka Kakao Ciemnego Dr. Oetkera

Wykonanie:

    * Orzechy podpraż na suchej patelni.

    * Przestudzone orzechy przełóż na bawełnianą ściereczkę i pocierając je o siebie usuń łupinki.

    * Orzechy rozdrobnij w malakserze. Rób to pulsacyjnie, aby nie powstało masło.

    * Konsystencją przypominać będą mąkę.

    * W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, cukier puder, makę z orzechów oraz sól, zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę pszenną i ponownie zagnieć ciasto.

    * Całość krótko zagnieć, tylko do połączenia składników i dodaj pastę waniliową. Ciasto owiń folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na około godzinę. 

    * Czekoladę rozpuść i odstaw do ostygnięcia.

    * Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i układaj je na blaszce w niedużych odstępach. 

    * Piecz w piekarniku nastawionym na 170 stopni z funkcją termoobiegu około 15 minut.

    * Czekoladę wymieszaj z płatkami chilli (lub bez) i nakładaj na spód ciasteczka, łącząc je z drugim.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz