ORZECHOWE CAŁUSKI NA SYLWESTROWĄ DOMÓWKĘ!
Składniki:
200 g orzechów laskowych Bakal
200 g mąki pszennej
200 g masła klasycznego Lurpak
130 g cukru pudru
1 łyżeczka Pasty waniliowej Dr. Oetkera
szczypta soli
70 g czekolady ciemnej 811 Callebaut
chilli w płatkach
1 łyżka Kakao Ciemnego Dr. Oetkera
Wykonanie:
* Orzechy podpraż na suchej patelni.
* Przestudzone orzechy przełóż na bawełnianą ściereczkę i pocierając je o siebie usuń łupinki.
* Orzechy rozdrobnij w malakserze. Rób to pulsacyjnie, aby nie powstało masło.
* Konsystencją przypominać będą mąkę.
* W misie miksera umieść pokrojone w kostkę masło, cukier puder, makę z orzechów oraz sól, zmiksuj. Na koniec dodaj mąkę pszenną i ponownie zagnieć ciasto.
* Całość krótko zagnieć, tylko do połączenia składników i dodaj pastę waniliową. Ciasto owiń folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na około godzinę.
* Czekoladę rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
* Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i układaj je na blaszce w niedużych odstępach.
* Piecz w piekarniku nastawionym na 170 stopni z funkcją termoobiegu około 15 minut.
* Czekoladę wymieszaj z płatkami chilli (lub bez) i nakładaj na spód ciasteczka, łącząc je z drugim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz