niedziela, 10 grudnia 2023

MINI KĄCIK KULINARNY - PYSZNE MUFINKI Z WIŚNIAMI!

 MUFINKI Z KONFITURĄ


Przygotowanie ok. 35 min. Przepis na 12 sztuk.

SKŁADNIKI:

300g mąki pszennej

3 łyżki zmielonych na mąkę migdałów

2 czubate łyżki ciemnego kakao

3 jajka

100g masła

1/2 szklanki cukru

4 łyżki konfitury wiśniowej

niepełna szklanka mleka

1 łyżka przyprawy do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wsyp mąkę, zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj składniki. Masło włóż do rondelka i roztop na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wystudzone masło oraz konfiturę wiśniową. Wymieszaj składniki. Przełóż masę jajeczną do miski z suchymi składnikami. Dolewaj stopniowo mleko i mieszaj ciasto drewnianą łyżką. Foremki na mufinki wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem tylko do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopniach.


SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz