MUFINKI Z KONFITURĄ
Przygotowanie ok. 35 min. Przepis na 12 sztuk.
SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
3 łyżki zmielonych na mąkę migdałów
2 czubate łyżki ciemnego kakao
3 jajka
100g masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki konfitury wiśniowej
niepełna szklanka mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsyp mąkę, zmielone migdały, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszaj składniki. Masło włóż do rondelka i roztop na małym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wystudzone masło oraz konfiturę wiśniową. Wymieszaj składniki. Przełóż masę jajeczną do miski z suchymi składnikami. Dolewaj stopniowo mleko i mieszaj ciasto drewnianą łyżką. Foremki na mufinki wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem tylko do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopniach.
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz