niedziela, 12 listopada 2023

MINI KĄCIK KULINARNY - DBAMY O ZDROWIE

 Dziś mini kącik kulinarny po wczorajszym spotkaniu z panem Kamilem Skórą, który zachęcał do dbania o swoje zdrowie!!!

Odpowiednia dieta i ćwiczenia!!!!

W tym cieście nie znajdziesz mąki, oleju, cukru. Ukryto też warzywo!!!                                                                                                                                     Czekoladowe ciasto w zdrowym wydaniu



  • SKŁADNIKI

  • jajka,

  • miód do smaku,

  • 20 g ciemnego kakao,

  • 200 g marchewki,

  • 90 g płatków owsianych,

  • 4 g proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 30 g czekolady bez dodatku cukru,

  • 30 g mleka,

  • posiekane orzechy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je.

  2. Dorzuć startą na drobnych oczkach lub posiekaną przy pomocy robota kuchennego obraną marchewkę.

  3. W blenderze zmiel płatki na mąkę i dodaj do masy. Możesz użyć również gotowej mąki

  4. Dorzuć jeszcze kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

  5. Przełóż masę do niewielkiej tortownicy lub foremki o średnicy 16 centymetrów.

  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25 - 30 minut.

  7. Czekoladę posiekaj i rozpuść w mleku.

  8. Gotową polewą udekoruj upieczone ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!




Domowa kostka rosołowa

Lista składników:

  • 500 g marchewki

  • 500 g pietruszki

  • ćwiartka selera

  • biała część jednego pora

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek lubczyku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka soli himalajskiej

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania domowej kostki rosołowej

Zetrzyj na grubych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę. Pokrój pora w drobną kostkę, a następnie zmiksuj ze sobą wszystkie warzywa za pomocą blendera. Wszystkie przyprawy dokładnie zmiel lub rozetrzyj w moździerzu.

Wlej olej na patelnię, a następnie wrzuć na niego warzywa wraz z przyprawami. Podsmażaj je przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz ogień, wlej dwie szklanki wody i podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 30 minut, do czasu aż wyparuje woda, co chwilę mieszając.

Na koniec zblenduj ze sobą wszystkie składniki i przełóż do słoika. Odpowiednik kostki rosołowej najlepiej przechowywać w lodówce. Tego typu “pasta” świetnie sprawdzi się jako dodatek do rosołu, innych zup oraz sosów.

SMACZNEGO!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz