DLA KAŻDEGO COŚ DOBREGO!
Jak przygotować klopsiki z cukinii?
Składniki:
2 cukinie
sól
2 marchewki
2 ziemniaki
szczypiorek
2 jajka
czosnek
3 łyżki kaszy manny
sól pieprz
¼ szklanki majonezu
¼ szklanki jogurtu greckiego
czosnek
ogórek
koperek
Z cukinii obcinamy końcówki, obieramy ją i wydrążamy środek. Resztę cukinii ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy, ścieramy, tak samo robimy z ziemniakami. Ziemniaki odsączamy z soku i przekładamy do miski. Odciskamy też cukinię, dodajemy ją do ziemniaków.
Do miski z warzywami dokładamy też marchewkę, kroimy szczypiorek i dodajemy go do miski. Wrzucamy jajka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i odstawiamy na 15 minut.
Klopsiki z cukinii- podawaj z sosem
Przygotowujemy sos do klopsików- do miski dodajemy majonez, jogurt grecki, czosnek, ścieramy ogórek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy klopsiki z cukinii, nadmiar soku z warzyw odciskamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wkładamy klopsiki.
Smażymy je 3-4 minuty na każdej ze stron, powinny uzyskać złoty kolor Po usmażeniu klopsiki podajemy z sosem. Można serwować je z ziemniakami, ryżem, czy pieczywem. Klopsiki są chrupiące, smaczne i pożywne. Będą smakować całej rodzinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz