sobota, 22 lipca 2023

MINI KĄCIK KULINARNY - KLOPSIKI Z CUKINII!

 DLA KAŻDEGO COŚ DOBREGO!


Jak przygotować klopsiki z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie

  • sól

  • 2 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • szczypiorek

  • 2 jajka

  • czosnek

  • 3 łyżki kaszy manny

  • sól pieprz 

  • ¼ szklanki majonezu

  • ¼ szklanki jogurtu greckiego

  • czosnek 

  • ogórek

  • koperek

Z cukinii obcinamy końcówki, obieramy ją i wydrążamy środek. Resztę cukinii ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 10 minut. Marchewkę obieramy, ścieramy, tak samo robimy z ziemniakami. Ziemniaki odsączamy z soku i przekładamy do miski. Odciskamy też cukinię, dodajemy ją do ziemniaków.

Do miski z warzywami dokładamy też marchewkę, kroimy szczypiorek i dodajemy go do miski. Wrzucamy jajka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy i odstawiamy na 15 minut.

Klopsiki z cukinii- podawaj z sosem

Przygotowujemy sos do klopsików- do miski dodajemy majonez, jogurt grecki, czosnek, ścieramy ogórek i koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy klopsiki z cukinii, nadmiar soku z warzyw odciskamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wkładamy klopsiki.

 Smażymy je 3-4 minuty na każdej ze stron, powinny uzyskać złoty kolor Po usmażeniu klopsiki podajemy z sosem. Można serwować je z ziemniakami, ryżem, czy pieczywem.  Klopsiki są chrupiące, smaczne i pożywne. Będą smakować całej rodzinie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz