środa, 19 kwietnia 2023

MINI KĄCIK KULINARNY - PYSZNE CIASTECZKA NA MIODZIE!

 



Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową - przepis





Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g mąki kukurydzianej

  • 140 g masła

  • 2 żółtka

  • 60 g miodu wielokwiatowego

  • skórka otarta z 1 limonki

  • ok. 200 g konfitury wiśniowej

  • cukier puder do oprószenia ciastek

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieść pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i skórkę otartą z limonki.

  2. Miksuj płaskim mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj miód i żółtka. Połącz w jednolite ciasto.

  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

  4. Następnie każdą kulkę spłaszcz za pomocą tłuczka do mięsa, tworząc na ciastkach wzorek.

  5. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  6. Piecz do zrumienienia ok. 10 minut. Gotowe przełóż konfiturą wiśniową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz