Miodowe ciasteczka z konfiturą wiśniową - przepis
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
140 g masła
2 żółtka
60 g miodu wielokwiatowego
skórka otarta z 1 limonki
ok. 200 g konfitury wiśniowej
cukier puder do oprószenia ciastek
Sposób przygotowania:
W misie miksera umieść pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, dodaj mąkę pszenną, kukurydzianą i skórkę otartą z limonki.
Miksuj płaskim mieszadłem miksera do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj miód i żółtka. Połącz w jednolite ciasto.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie każdą kulkę spłaszcz za pomocą tłuczka do mięsa, tworząc na ciastkach wzorek.
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz do zrumienienia ok. 10 minut. Gotowe przełóż konfiturą wiśniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz