WEGEBURGER
Składniki na wegeburgera
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej
- 2 średnie ugotowane buraki
- 1-2 łyżki mąki gryczanej
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 jajko
Zioła i przyprawy:
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tymianek
- oliwa do smażenia
Do podania:
- bułka grahamka
- majonez
- musztarda
- ketchup
- liście sałaty masłowej
- cebula
- korniszony
- pomidor
Przygotowanie
- Soczewicę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka soczewicy na 3 szklanki wody. Gotujemy ok.10 minut.
- Ugotowane lub upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy drobno i dusimy na oleju. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną i ostudzoną soczewicą i burakami odciśniętymi z soku, dodajemy mąkę, siemię lniane oraz przyprawy.
- Formujemy burgery, smażymy na oleju.
- Takie wege burgery sprawdzą się podane w tradycyjny sposób, czyli w dobrej jakości podpieczonej bułce z dodatkami lub w towarzystwie mixu zielonych sałat z ulubionym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz