sobota, 19 listopada 2022

MINI KĄCIK KULINARNY- DZIŚ WEGEBURGER

 

WEGEBURGER

Składniki na wegeburgera

Zioła i przyprawy:

Do podania:

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy na sicie i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą w proporcji 1 szklanka soczewicy na 3 szklanki wody. Gotujemy ok.10 minut.
  2. Ugotowane lub upieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy drobno i dusimy na oleju. Po ostygnięciu mieszamy ją z ugotowaną i ostudzoną soczewicą i burakami odciśniętymi z soku, dodajemy mąkę, siemię lniane oraz przyprawy.
  4. Formujemy burgery, smażymy na oleju.
  5. Takie wege burgery sprawdzą się podane w tradycyjny sposób, czyli w dobrej jakości podpieczonej bułce z dodatkami lub w towarzystwie mixu zielonych sałat z ulubionym dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz