Pamiętając o przeszłości – budujemy przyszłość
20 IX 2022 r w Centrum Oświatowo-Kulturalnym w Zawadzie zebrali się seniorzy aby
kontynuować spotkania z cyklu " W kręgu tradycji naszego regionu". Było to spotkanie integracyjne pod hasłem "Nie zakwitniesz bez korzeni"
Na spotkaniu gościliśmy; Sylwię Zapał, Sylwię Korycką-Żymułę, Annę Zielińską-Mazur, Kazimierza Kudłę, Tomasza Bukowskiego, Adama Drąga, Piotra Mryczko, Stanisławę Rakoczy, Ewę i Andrzeja Regułów, Grzegorza Regułę, Małgorzatę Pikul-Burdzy, Zofię Wójcik, strażaków, członków Rady Sołeckiej, KGW oraz Seniorów.
Porządek spotkania:
1. Przyśpiewki ludowe z regionu Podkarpacia.
2. Ciekawe historie mieszkańców Zawady.
3. Mini konkurs „Czy znasz swoją małą ojczyznę”
4. Biesiada z podkarpackim przysmakiem.
Wprowadzeniem do spotkania były przyśpiewki ludowe z Podkarpacia, a dokładnie były to rzeszowskie przyśpiewki. Przyśpiewka ludowa zwana inaczej czastuszką to krótka piosenka, którą najczęściej tworzą mieszkańcy wsi. Jest to swoisty rodzaj folkloru, powstały w 1870 roku.
Drugim punktem spotkania były ciekawe historie mieszkańców Zawady i okolic, którzy swoją postawą i życiem zapisali się na kartach historii. A byli to : Eugenia Łoch, związana z rodziną Kołpów , Władysław Drzał i Tadeusz Pietrzyk a także państwo Maria i Piotr Węglowscy oraz Władysław Węglowski.
Trzeci punkt to mini konkurs „Czy znasz swoją małą ojczyznę”. Konkurs polegał na rozpoznawaniu na zdjęciach obiektów w naszej wsi i okolicy.
Ostatni punkt spotkania to biesiada z podkarpackim przysmakiem. A ten przysmak to placki na sodzie, czyli proziaki. Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej z podkarpackiego, gdzie mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat.
Można je jeść i na słodko i na słono. Na spotkaniu podawano na ciepło i na zimno, z dodatkiem masła wiejskiego ale i z konfiturą. Placki przygotowały Krysia Dziok, Grażyna Zięba i Teresa Pietrzyk. A potem odbyła się degustacja innych przysmaków przygotowanych przez Klub Seniora i Koło Gospodyń Wiejskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz