ZUPA KALAFIOROWA
Składniki
Cebula - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
jabłko kwaśne - 1 sztuka
ogórek kiszony - 1 sztuka
ziemniaki - 4 sztuki
masło - 1 łyżka
Gałka muszkatołowa cała Prymat - 1/2 łyżeczki
kalafior - 1 sztuka
Przyprawa curry orientalna Prymat - 1 łyżeczka
oliwa - 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat - 4 sztuki
wywar warzywny - 1,5 litra
śmietanka kremowa - 100 ml
Musztarda francuska Prymat - 2 łyżki
Do smaku
sól morska Prymat w młynku
Pieprz w młynku Prymat
woda z ogórków - kilka łyżek
do dekoracji - koperek świeży, kilka gałązek, musztarda francuska Prymat - 1 łyżeczka
Wywar z jarzyn
Marchewka - 3 sztuki
Łodyga selera naciowego - 2 sztuki
liście kapusty- -2 sztuki
czosnek - 1 ząbek
por - 1/2 sztuki
korzeń selera- -1/4 sztuki
korzeń pietruszki - 3 sztuki
natka pietruszki - 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat - 4 sztuki
liście laurowe - 4 sztuki
woda zimna - 3 litry
PRZYGOTOWANIE
. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
2. Cebulę siekamy drobno, marchewkę oraz jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Trzemy także ogórka kiszonego. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.
3. Rozgrzewamy garnek i roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i – zanim się zeszkli – dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy, po chwili wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki, a także połowę kalafiora. Mieszamy całość i chwilę smażymy.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pozostałą część różyczek kalafiora. Posypujemy je przyprawą curry, a następnie, za pomocą pędzelka, smarujemy oliwą. Pieczemy przez 25 minut.
5. Do garnka z warzywami wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy liść laurowy, solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 6 minut.
6. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę, dodajemy starty ogórek kiszony, jabłko oraz musztardę. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Zupę, jeśli chcemy, możemy dodatkowo zakwasić wodą z ogórków.
Sposób podania:
Zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą francuską podajemy z pieczonym kalafiorem z curry. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem oraz musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz