czwartek, 17 marca 2022

MINI KĄCIK KULINARNY - PYSZNA ZUPA KALAFIOROWA

 

ZUPA KALAFIOROWA



Składniki

  • Cebula - 1 sztuka

  • marchewka - 1 sztuka

  • jabłko kwaśne - 1 sztuka

  • ogórek kiszony - 1 sztuka

  • ziemniaki - 4 sztuki

  • masło - 1 łyżka

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat - 1/2 łyżeczki

  • kalafior - 1 sztuka

  • Przyprawa curry orientalna Prymat - 1 łyżeczka

  • oliwa - 2 łyżki

  • Liść laurowy suszony Prymat - 4 sztuki

  • wywar warzywny - 1,5 litra

  • śmietanka kremowa - 100 ml

  • Musztarda francuska Prymat - 2 łyżki

Do smaku

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz w młynku Prymat

  • woda z ogórków - kilka łyżek

do dekoracji - koperek świeży, kilka gałązek, musztarda francuska Prymat - 1 łyżeczka


Wywar z jarzyn

  • Marchewka - 3 sztuki

  • Łodyga selera naciowego - 2 sztuki

  • liście kapusty- -2 sztuki

  • czosnek - 1 ząbek

  • por - 1/2 sztuki

  • korzeń selera- -1/4 sztuki

  • korzeń pietruszki - 3 sztuki

  • natka pietruszki - 1 sztuka

  • Ziele angielskie całe Prymat - 4 sztuki

  • liście laurowe - 4 sztuki

  • woda zimna - 3 litry

  • PRZYGOTOWANIE

. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

2. Cebulę siekamy drobno, marchewkę oraz jabłko obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Trzemy także ogórka kiszonego. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki.

3. Rozgrzewamy garnek i roztapiamy w nim masło. Wrzucamy cebulę i – zanim się zeszkli – dodajemy gałkę muszkatołową. Mieszamy, po chwili wrzucamy przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki, a także połowę kalafiora. Mieszamy całość i chwilę smażymy.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pozostałą część różyczek kalafiora. Posypujemy je przyprawą curry, a następnie, za pomocą pędzelka, smarujemy oliwą. Pieczemy przez 25 minut.

5. Do garnka z warzywami wlewamy bulion jarzynowy, dodajemy liść laurowy, solimy i pieprzymy do smaku. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 6 minut.

6. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę, dodajemy starty ogórek kiszony, jabłko oraz musztardę. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Zupę, jeśli chcemy, możemy dodatkowo zakwasić wodą z ogórków.



Sposób podania:

Zupę kalafiorową z jabłkiem i musztardą francuską podajemy z pieczonym kalafiorem z curry. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem oraz musztardą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz