poniedziałek, 20 grudnia 2021

PRZEDŚWIĄTECZNY KĄCIK KULINARNY!

 Dziś w przedświątecznym kąciku kulinarnym bardzo stary przepis na pyszny makowiec! (przepis mojej babci)


SKŁADNIKI:

<CIASTO>

50 dag mąki

1/2 margaryny

6 żółtek

1/2 szklanki cukru

5 dag drożdży

1/2 szklanki mleka

Mleko ciepłe rozrobić z drożdżami, zarobić ciasto, pozostawić na noc w lodówce.

<MAK>

70 dag maku

5 jaj

1 szklanka cukru

Do zmielonego 3-krotnie maku dać żółtka, łyżkę miodu, łyżkę masła, cukier. Na końcu ubitą pianę, bakalie.

Ciasto i mak zważyć, podzielić na 3 części. na natłuszczony pergamin położyć rozwałkowane ciasto i mak i zwinąć zostawiając na 2 palce luzu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz