wtorek, 4 lutego 2020

KĄCIK KULINARNY - PRZEPIS OD AGNIESZKI, UKOCHANEJ CÓRECZKI MARYSI SKIRLIŃSKIEJ!

CHLEB ZIOŁOWY
(tortownica 24 cm)


SKŁADNIKI
* 600 g mąki Basia
* 300 ml ciepłej wody
* 14 g drożdży suchych
* 50 ml oleju
* łyżeczka soli
* 3 łyżki cukru

MASŁO
125 g masła
cebula, szczypiorek, czosnek

WYKONANIE
Zarabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut, przykrywając ścierką. Między czasie robimy masełko ziołowe. Po wyrośnięciu ciasta - rozwałkowujemy je a następnie smarujemy masełkiem. Kroimy na paski  szerokości 4-5 cm i zwijamy w harmonijkę. Tortownicę wykładamy papierem i układamy ciasto. Odstawiamy na 15 min, przykrywając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni - 20-25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz