piątek, 14 lutego 2020

KĄCIK KULINARNY - NOWE PRZEPISY! ( m.in. WALENTYNKOWA PIZZA)

WALENTYNKOWA PIZZA

SKŁADNIKI:
1,5 szkl. mąki tortowej 
25 g świeżych drożdży 
1 żółtko 
0,5 szkl. mleka 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka soli 
2 łyżki oleju 

DODATKI:
kilka łyżek ketchupu pikantnego 
1 łyżka ziół prowansalskich 
1 ząbek czosnku 
3 łyżki prażonej cebulki 
kawałek czerwonej papryki 
1 ogórek konserwowy 
kilka plastrów szynki 
ok. 200 g żółtego sera gouda 

WYKONANIE:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko i rozmieszać. Odstawić żeby podrosło. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, żółtko, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto i odstawić je do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie rozwałkować na duży placek i uformować go w kształt serca. 
Ketchup wymieszać z ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem, posmarować ciasto. Posypać prażoną cebulką. Ser zetrzeć na tarce na drobno. 1/3 sera posypać ciasto. Rozłożyć pokrojoną na kawałki paprykę, ogórka i szynkę. 
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni. Posypać resztą sera i zapiekać aż się roztopi.



KOTLETY JAGLANO-SOCZEWICOWE

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej 
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
1 cebula drobno posiekana 
2 marchewki starte na tarce o małych oczkach 
½ średniego selera startego na tarce o małych oczkach 
1 batat starty na tarce o małych oczkach 
4 łyżki bułki tartej 
1 łyżeczka papryki wędzonej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
sól, pieprz 
olej do smażenia 
dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów
Do podania: jogurt naturalny, chili, sok z limonki oraz 2 łyżki posiekanej kolendry

WYKONANIE:
Cebulę, marchewkę, selera oraz batata podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki wędzonej. Kaszę i soczewicę rozgnieć w misce widelcem. Następnie połącz z warzywami i bułką tartą oraz mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieć rękoma. Odstaw masę na kilka minut. Następnie uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor. Jogurt naturalny połącz z kolendrą, posiekanym chili i limonką i podawaj z kotletami.


KOTLETY ZIOŁOWO-ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:
1 średnia cebula drobno posiekana 
2 ząbki czosnku drobno posiekane 
1 łyżka posiekanej pietruszki zielonej 
1 łyżka posiekanego koperku 
400 g ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę 
1 jajko 
łyżeczka oregano 
kilka łyżek bułki tartej 
1 łyżka musztardy francuskiej 
masło klarowane do smażenia
Do podania: rukola, oliwki, pomidorki koktajlowe, pestki dyni, małe kulki mozzarelli

WYKONANIE:
Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj oregano. Przestudź. Ziemniaki połącz z przygotowaną cebulą oraz ziołami i jajkiem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej oraz musztardę, resztę pozostaw do obtoczenia kotletów. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i następnie smaż na złoty kolor na maśle klarowanym.
Podawaj z sałatą i warzywami.


S M A C Z N E G O!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz