1. BIGOS WARZYWNY
SKŁADNIKI:
* 1 kg cukinii, startej na grubych oczkach
* 250 g marchewki startej na średnich oczkach
* 250 ml przecieru pomidorowego
* 15 dag przysmażonych pieczarek
* 2 słodkie czerwone papryki, opieczone bez skórki i pestek, pokrojone w paski
* 1 cebula, posiekana
* olej do smażenia
* sos sojowy
DO SMAKU:
* sól, pieprz, wędzona papryka
WYKONANIE:
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju. Wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj starte marchewki i duś 5 minut.
2. Dołóż cukinie, przecier pomidorowy i pokrojoną paprykę. Podlej ok. pół szklanki wody i 1-2 łyżkami sosu sojowego. Oprósz solą, pieprzem i wędzoną papryką. Przykryj i duś ok. 30 minut.
3. Przypraw jeszcze do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Można też pasteryzować!
4. Gorący bigos przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut. Ten bigos potem posłuży jako baza lub dodatek do kolejnych dań.
DANIE NA ŚNIADANIE - "PANCAKE"
SKŁADNIKI:
* 0,5 szklanki mleka roślinnego migdałowego
* 0,5 szklanki płatków owsianych
* 0,5 szklanki mąki ryżowej
* banan (pokrojony)
*1 jajko
*szczypta: cynamonu, sody i kurkumy
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy w blenderze. Łyżką nakładamy małe placuszki. Pierwszą patelnię smarujemy olejem, a potem bez tłuszczu. Najlepiej smakują z masłem orzechowym lub dżemem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz